zonnepanelen kopen friesland

In ecologie is duurzaamheid de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven. Langlevende en gezonde wetlands en bossen zijn voorbeelden van duurzame biologische systemen. Friesland is een provincie in het noorden van Nederland. Friesland heeft circa 650.000 inwoners en de hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. Hoe duurzaamheid door inwoners en zonnepanelen kopen Friesland?

Door inwoners

Veel van de duurzame initiatieven zijn door enthousiaste inwoners bedacht, bijvoorbeeld Groenkerk en de werkgroep Duurzaam Spannum-Edens. De beweging Groenkerk heeft het doel de wereld duurzamer te maken, waarbij People, Planet en Profit, harmonieus samengaan, te beginnen in het eigen dorp Oenkerk. In 2011 is de werkgroep opgestart door een vijftal inwoners uit Spannum en Edens. Samen met medebewoners willen zij de komende jaren grotendeels verduurzamen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de volgende generaties.

Zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in ‘groene’ elektriciteit. Er is niets anders voor nodig dan de zon, dus het is een erg duurzame vorm van energieproductie. Er valt licht op een zonnecel en zo ontstaat er elektrische ‘vonk’ tussen twee lagen van deze cel. Deze spanning wordt opgevangen en komt uiteindelijk in jouw meterkast terecht. Gemiddeld genomen leveren zonnepanelen in Friesland een jaarlijkse besparing op van wel 15 tot 20% op de energierekening.