het-maken-van-een-interessante-presentatie

Je kent het vast wel. Je hebt een belangrijke presentatie en je weet dat je jouw PowerPoint presentatie er zo goed mogelijk uit moet laten zien. Door middel van een office 2019 pakket is het mogelijk om gebruik te maken van de juiste tools om de presentatie te maken die jij nodig hebt om het publiek naar je te laten luisteren. Maar hoe zorg je daar nu voor? Hoe zorg je ervoor dat de presentatie genoeg informatie geeft, maar niet te veel… Je wilt immers dat de aandacht naar jou gaat. Hieronder staan een aantal waardevolle tips die je kan gebruiken bij het maken van je presentatie.

Presentatie lay out

Dit is een fout die vaak gemaakt wordt, maar makkelijk te voorkomen is. Wat vind je ervan als je naar een presentatie aan het kijken bent en je ziet verschillende lettertypes voorbijkomen en ook nog eens in verschillende groottes. Als ik voor mezelf spreek, dan is dat best afleidend. En daarom is het van belang om hier rekening mee te houden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de foto’s op elke dia op dezelfde plaats te zetten. Dit geldt ook voor de tekst. Dit zorgt ervoor dat de luisteraars niet worden afgeleid en blijven luisteren naar je verhaal. 

Te veel informatie

Daarnaast komt het helaas ook nog voor dat er te veel informatie wordt weergegeven op een PowerPoint presentatie, maar daarvoor dient een presentatie eigenlijk niet. De bedoeling is dat er samenvattende woorden weergegeven worden op de presentatie ter ondersteuning van het verhaal dat je aan het vertellen bent. Dus probeer opsommingstekens te gebruiken. Tabellen of grafieken kunnen het best op papier uitgedeeld worden of duidelijk en overzichtelijk worden weergegeven in de dia, maar wel op een manier dat het niet storend is voor de luisteraars.

Opsommingstekens

Net werd er aangegeven dat je het best opsommingstekens kan gebruiken. Dat is zeker waar, maar deze zal je wel op de juiste manier moeten gebruiken. Als er te veel opsommingstekens gebruikt worden, dan kan de luisteraar invullen waar het verhaal over zal gaan en dan zakt de interesse in jouw presentatie weg. Gebruik de opsommingstekens effectief en niet te veel. 

Leesbare presentatie

Je hebt het vast weleens gezien bij een andere presentatie. De woorden zijn bijna niet te lezen door de kleur van het lettertype en de achtergrond die daarbij is gecombineerd. Door de juiste kleuren toe te passen, zal er langer naar je presentatie gekeken worden. Wat zijn dan juiste kleuren? Zolang je geen kleuren toepast die veel op elkaar lijken zit je aardig goed. Daarnaast zal je ook geen gebruik moeten maken van een witte achtergrond met bijvoorbeeld zwarte letters. De witte achtergrond is te vel en niet prettig om naar te kijken. 

Als je voor een groep mensen staat te presenteren, dan wil je het natuurlijk in een keer goed doen. Daarom is het van belang om je presentatie zo netjes mogelijk te maken, zodat ze niks van je presentatie willen missen en blijven kijken.