Een hond vraagt veel tijd en aandacht. Het zijn leuke lieve beestjes, maar ze moeten wel goed getraind worden. Het trainen van een hond kan nog wel eens problemen opleveren, omdat niet iedereen weet hoe je dat goed aan moet pakken. In dit artikel lees je de meest gemaakte fouten bij het trainen van je hond.

Te lang wachten

De training van je hond begint direct op de dag dat de hond bij je thuis komt. Welke leeftijd de hond heeft, maakt niet uit. Als je te lang wacht met het starten van de training, ontwikkelt de hond al slechte gewoontes. Deze slechte gewoontes ga je er vervolgens nooit meer uit krijgen. Start dus direct met de basisregels die bij jou in huis gelden, bijvoorbeeld of de hond wel of niet op de bank mag. Als je dit in het begin toelaat, en later wil afleren, zal de hond dit niet begrijpen. Consequent zijn is daarom heel belangrijk.

Straffen in plaats van belonen

Over het algemeen heeft het straffen van een hond weinig effect. Vaak begrijpt de hond niet waarvoor hij wordt gestraft, omdat de straf vaak pas later gegeven wordt. Belonen daarentegen werkt wel heel goed. Je kunt een hond belonen door hem wat lekkers te geven, bijvoorbeeld een hondenkoekje of vlees van Kiezebrink. De hond associeert dat gedrag met het krijgen van iets lekkers, waardoor hij in de toekomst dit gedrag vaker zal laten zien.

Geen geduld hebben

Bij een goede hondentraining is het belangrijk om je geduld te bewaren. Elke hond is anders en de ene hond leert sneller dan de andere hond. Wanneer jij gefrustreerd raakt, merkt de hond dit ook en schiet daardoor in de stress. Als een hond gestrest is, zal deze niks meer van je aan willen nemen. Zorg ook dat de trainingssessies niet te lang duren. Vijf tot tien minuten trainen is meer dan voldoende. Zorg er ook altijd voor dat de training positief wordt afgesloten.