Het brandstofverbruik verbeteren van uw auto kan in veel gevallen heel eenvoudig door het roetfilter te verwijderen. Sinds het jaar 2006 zijn er roetfilters aangebracht in alle voertuigen met een dieselmotor. Vanzelfsprekend is dit ingevoerd om het milieu te sparen, maar uiteindelijk heeft deze verandering meer negatieve zaken opgeleverd dan positieve zaken. Eén van de nadelige gevolgen van het plaatsen van een roetfilter is wel dat er meer brandstof wordt verbruikt dan wanneer er geen roetfilter aanwezig is. U kunt dus brandstof besparen door het roetfilter te laten verwijderen.

Waar komt de besparing vandaan?chiptunen

Een roetfilter is bedoeld om kleine roetdeeltjes op te vangen voordat deze in de lucht terecht komen. Deze deeltjes worden deels verbrand en hiervoor is het nodig dat de temperatuur in het filter moet worden verhoogd om de deeltjes tot as te laten verbranden. Deze verhoging van de temperatuur kost brandstof, waardoor er dus meer brandstof wordt verbruikt dan wat er wordt verreden. Daarnaast raakt het filter toch nog snel vol en met regelmaat verstopt. Het regenereren kost ook enorm veel brandstof. Dit zijn allemaal besparingen die kunnen worden gerealiseerd wanneer het roetfilter wordt verwijderd.

De kosten van een nieuw roetfilter

Wanneer u al enkele jaren aardig wat kilometers rijdt met een voertuig dat voorzien is van een roetfilter, dan heeft u naar alle waarschijnlijkheid al meerdere malen te maken gehad met een verstopt filter of zelfs met een situatie wanneer het vervangen van het filter door een nieuw exemplaar de enige oplossing is. U heeft dan ook de ervaring dat dit in de duizenden euro’s kan lopen. Uiteraard kunt u ook deze kosten besparen wanneer er geen roetfilter meer aanwezig is in de auto. Dit betekent dat het laten verwijderen van een roetfilter u eigenlijk enkel voordelen oplevert, zeker wanneer het om de portemonnee gaat.