6groendak

Steeds meer mensen willen milieubewuster gaan leven. Ze vinden het belangrijk voor de toekomst en voor de natuur. Een manier om dit te doen, is door aanpassingen te maken in je huis. Je kunt aanpassingen maken in je levensstijl, door bijvoorbeeld minder energie te verbruiken. Maar je kunt fysieke ook aanpassingen maken in je huis. Bijvoorbeeld het opvangen van regenwater, het gebruik van een auto verminderen of minder douchen. Een andere manier om een milieubewuste aanpassing te maken in je huis, is het laten aanleggen van een sedumdak met zonnepanelen. Dit is wel al een iets grotere aanpassing.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een dak met groen en zonnepanelen. Er zitten meestal vetplantjes of mossen op. Het is groener dan een normaal grijs dak of een dak met zonnepanelen. Het levert namelijk stroom op van de zonnepanelen. Daarnaast leveren de zonnepanelen meer energie op bij een sedumdak dan een normaal dak. Dit komt doordat het rendement veel hoger is. Een sedumdak zorgt er ook voor dat je huis in de zomer lekker koel blijft, en in de winter warm blijft. Het zorgt dus voor goede isolatie. Nog een voordeel van een sedumdak is dat het twee keer zo lang meegaat als een normaal dak. Het heeft dus minder onderhoud nodig.

Andere milieubewuste aanpassingen in huis

Je hoeft niet per se een sedumdak te nemen om een milieubewust huis te hebben. Je kunt ook een milieubewust huis creëren op andere manieren. Je kunt proberen op alles in je huis te besparen, dus minder energie verbruiken. Je kunt dit doen door stekkers uit stopcontacten te halen als je ze niet gebruikt. Maar ook kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te laten installeren op je dak. Dit is duurzamer en een goede investering, het is wel duur om zonnepanelen te laten zetten maar dit geld haal je er weer uit als de zon weer schijnt.